TWORZYMY POZYTYWNE RELACJE W MAŁŻEŃSTWIE!
facebook
instagram6
pinterest
bloglovin
 

Brownie – bez mąki i cukru!

Akurat to mam po tacie – lubię do kawki zjeść ciasto, ciastko, ciasteczko. To jest coś, z czego nie potrafię zrezygnować. Tak jak palacze mówią, że kawa lubi dym, tak w moim przypadku – kawa lubi ciasto. A że dużo kawy piję – znalazłam przepis, który nie wpędza mnie w takie poczucie winy.
I obowiązkowo – przepis mega prosty i szybki!

brownie bez mąki i cukruBrownie – bez mąki i cukru

Składniki na ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:
gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
1/4 szklanki mleka,
dwie łyżki kakao,

Parametry:
T: 180stC
t: 40-60 min

 

 

Przygotowanie ciasta:

1. Dokładnie opłukać fasolę, odsączyć i przesypać do dużej miski
2. Dodać resztę składników
3. Miksować około 10 minut – od uzyskania bardzo jednolitej masy (!) bez żadnych grudek – grudki spowodują, że ciasto będzie się kruczyć… .
4. Przełożyć masę do foremki/foremek do keksów
5. Piec
6. Odstawić do schłodzenia. Najlepiej do lodówki na kilka godzin (po tym jak wystygnie!).

Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
2. Mieszając czekoladę dodawać kakao i mleko

 

 

Mocno czekoladowy smak ciasta przełamuję najczęściej sosem z owoców, który jest dość kwaskowaty. Dla mnie to najlepsze połączenie! To jak odrobinka nieba, po której nie trzeba dużo sprzątać – właściwie to jedną miskę i garnek.
Jedyna trudność w przygotowaniu tego brownie to miksowanie na supergładką masę.

Latest comments
  • Robiłam z fasoli, ale bez bananów. Niemniej nie smakuje jak fasolowe, dzieciaki się nie poznały 😉

    • Jak pierwszy raz ja jadłam też się nie poznałam! Naprawdę czułam banany a nie fasolę Oo

  • Uwielbiam borwnie! Szczególnie takie delikatne i wilgotne <3 No i ciacho do kawki smakuje najlepiej 😀

  • Co prawda uwielbiam kawe w każdym rodzaju, ale rzadko kiedy coś do niej jem. Natomiast to ciasteczko wydaje się być smaczne i zdrowsze, dlatego wypróbuję i sama zrobie ♥

    • O prosze, a ja bardzo często 😀 Choć… zazwyczaj kończy się to tym, że najpierw zjadam ciastko a potem wypijam kawę :DDD

      Daj znać jak wrażenia! 🙂

      • Ciastko zawsze można dołożyć kolejne, tak dla estetyki 😀

  • Uwielbiam brownie, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

    • A widzisz 😀 zaskocyłam Cię! 🙂 To polecam wypróbować 🙂

  • Robiłam już kiedyś, smaczne wyszło. Teraz unikam jajek, nawet się za to ciasto nie zabieram.

A Ty co sądzisz?