Buraczki do mielonych – przepis na buraczki do spiżarki

Są takie potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi osobami i okresami w życiu. I tak, na przykład, na naszych obrączkach znajduje się grawer nawiązujący do kebaba. Dawid ma baraninę na ostro, a ja, obowiązkowo, falafela w bułce – choć tego falafela nie pochwala blok ekipa.
Gdyby zapytać mnie, jakie potrawy kojarzą mi się z dziadkami – byłaby to zdecydowanie szarlotka i bitki. A z moimi rodzicami – mielone z buraczkami. I mizeria… .

Buraczki do mielonych – przepis na buraczki do spiżarki

W naszej spiżarce zawsze znajdują się jakieś zapasy. To są marynowane papryki i cukinia, które dostaliśmy od teścia. To są sosy słodko-kwaśne na wypadek, gdyby szalenie nie chciało nam się robić nic do jedzenia. To także puszki z brzoskwiniami.
I zawsze mamy zapas w postaci dwóch słoiczków tartych buraczków.

Przepis:

4 kg buraków
2 papryki czerwone
2 cebule
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 6%
1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

1. Ugotować buraki (razem ze skórą) – około 1-1,5 godziny
2. Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3. Przygotować zalewę: zagotować olej, cukier, ocet i sól
4. Do zalewy wrzucić pokrojone w kostkę paprykę i cebule i gotować 15 minut (aż cebula będzie miękka)
5. Do punktu 4 dodać starte buraki – ważne aby często mieszać
6. Po zagotowaniu się punktu 5 poprzekładać buraczki do słoików i odstawić je wieczkiem do dołu.

 

 

Smacznego 🙂

(Visited 93 times, 1 visits today)