damsko-męski blog o tworzeniu domu
facebook
instagram6
pinterest
bloglovin

Czipsy z cieciorki – zdrowa przekąska do piwka

Z Dawidem jesteśmy trochę jak ogień i woda – lubimy totalnie różne rzeczy, także w kwestii odżywiania. O ile razem lubimy włączyć film, wypić do niego piwko czy winko, tak jedzenie czipsów trochę mnie odpycha. Jako żywieniowiec, a w dodatku kobieta wiecznie na diecie, mam świadomość ile pustych kalorii i tłuszczu mają takie czipsy. Dlatego aby był wilk syty i owca cała (czytaj: Dawid syty a moja waga nie rosła zbyt drastycznie) – postanowiłam poszukać zdrowszych zamienników. I tak znalazłam czipsy z cieciorki. Choć to bardziej taka przekąska niż czips, ale robotę robi!

zdrowa przekąska do piwa
Składniki:

  • ciecierzyca
  • przyprawy
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Moczymy ciecierzycę całą noc w wodzie (około 12 godzin)
  2. Wylewamy wodę, w której moczyła się ciecierzyca i wlewamy nową wodę do garnka, w którym będziemy gotować ciecierzycę
  3. Po ugotowaniu odsączamy wodę i mniej więcej wycieramy ciecierzycę z wody
  4. Ciecierzycę mieszamy z oliwą tak, aby każde ziarno było pokryte oliwą
  5. Ciecierzycę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i posypujemy przyprawami
  6. Pieczemy

Czas gotowania ciecierzycy: 90 minut
Czas pieczenia: 20-40 minut (do przyrumienienia)
Temperatura pieczenia: 180-200stC

jak długo moczć cieciorkę

jak długo gotować ciecierzycę

czym przyprawić ciecierzycę na czipsy

czipsy z ciecierzycy

jak długo piec ciecierzycę

jak długo piec ciecierzycę

przekąska do winaWarianty smakowe:

  1. Słodka papryka wędzona, ostra papryka, sól
  2. Zioła prowansalskie
  3. Papryka chilli i wegeta

Zdecydowanie należy uważać z ostrą papryką! Daliśmy jej za dużo i nas paliło.
Ale muszę też przyznać, że jestem tą przekąską zaskoczona. Zawsze wydawało mi się, że sięgam po czipsy właśnie dla ich smaku. Dla tej ostrej papryki i glutaminianu sodu. A tu jednak nie! Okazało się, że sięgam po czipsy bo… – wmówiłam sobie, że one pasują i są niezastąpione, a ich smak jest najlepszy na świecie. Dokładnie tak – wmówiłam sobie. Po czipsy z cieciorki sięgałam równie ochoczo co po zwykłe czipsy. Z jedną różnicą – po czipsach z cieciorki, na brzuchu, czułam się dużo lepiej niż po tradycyjnych czipsach! A więc można? Można!
Ta miłość do fast foodów naprawdę – ona jest tylko w naszych głowach.

To co jest ważne, przy takich czipsach z cieciorki – one muszą się upiec! Musza być chrupkie, suche. My pierwszą partię za krótko trzymaliśmy w piekarniku przez co była taka… – mało czipsowa, mało chrupka, miękawa.

Kilka słów o ciecierzycy:

Wartość odżywcza w 100g:

białko: 8,86g
tłuszcz: 2,59g
węglowodany: 27,42g
w tym cukry proste: 4,80g
wartość energetyczna: 164g

Mikroelementy:

Witamina C: 1,3 mg
Niacyna: 0,526 mg
Witamina B6: 0,139 mg
Tiamina: 0,116 mg
Ryboflawina: 0,063 mg
Kwas foliowy: 172 ug
Witamina K: 4 ug

Makroelementy:

Potas: 291 mg
Fosfor: 168 mg
Wapń: 49 mg
Magnez: 48 mg
Sód: 7 mg
Żelazo: 2,89 mg
Cynk: 1,53 mg

Właściwości ciecierzycy:

  • obniża stężenie tzw. „złego” cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi
  • zapobiega zaparciom
  • hamuje refluks żołądkowo-przełykowy
  • powoduje wzdęcia (dlatego nie należy jej gotować w tej samej wodzie, w której ją namaczamy!)
  • obniża wchłanianie węglowodanów
  • powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości
Written by
  • Rewelacja! Zdrowe czipsy 😀

  • Miałam już dwa albo trzy podejścia i nie przypadły mi te chipsy do gustu. Rodzina też nie wykazała entuzjazmu.

    • hihi jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził 🙂

  • Ja z moim mężem też taka jestem różna 😉 Świetna przekąska do piwa, muszę tego spróbować, chociaż bardzo mi trudno przekonać się do nowych rzeczy typu ciecierzyca (jestem wybredna) 🙂

    • Mi też!!! Totalnie nie lubię nowości. Lubie swoje stare dobre sprawdzone rzeczy.

  • Uwielbiam ciecierzycę muszę koniecznie wypróbować

    • Tylko uważaj z ilością przypraw hihihi 🙂

  • Bardziej wygląda na pop corn, ale przekąska super. Ja bardzo często robię też chipsy z batatów.

    • Oj to może na zdjęciu. W rzeczywistości totalnie nie 🙂 Nie robiłam z batatów ale przymierzam się do z buraka 😀