Muffiny czekoladowe – najszybszy przepis świata!

Macie tak, że czujecie się źle po zjedzeniu kupnych ciastek? Ja tak mam. Po zjedzeniu sklepowych delicji, ciastek z galaretką, ciastek polanych czekoladą boli mnie brzuch.

Zainspirowana informacjami z Food and Health Conference zorganizowanej przez doktor Anię postanowiłam upiec babeczki, aby mieć coś słodkiego, naturalnego do porannej kawy.
Przepis i wykonanie są niesamowicie proste! To takie: babeczki w 5 min, gdy usłyszysz, że goście zaraz będą a ty nie masz w domu nic słodkiego.

muffinki czekoladowe przepis

Muffiny czekoladowe

[wc_row]

[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki suche:
350g mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Składniki mokre:
1 jajko
125 ml oleju
1 szklanka mleka

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Dodatkowo:
1/3 tabliczki czekolady

Opcjonalnie:
130g cukru

[/wc_column]

[/wc_row]

Sposób przygotowania:
W misce mieszam wszystkie składniki suche. Jako, że ja jestem wyjątkowym leniuszkiem kulinarnym i staram się ograniczyć wszelkie czynności do minimum – składniki mokre od razu leję do słoika. Słoik zakręcam i wytrząsam wszystko aż się połączy i dodaję do miski ze składnikami suchymi.

Kiedy produkty już się połączą dodaję pokrojoną w grube kosteczki tabliczkę czekolady. Ja wybrałam czekoladę studencką ze względu na dużą zawartość kakao, rodzynek i orzechów.

Całość daje dość gęstą masę, którą przekładamy do foremek.

czas pieczenia: 25 min
temperatura: 180stC

muffiny czekoladowe

muffinki czekoladowe

Zdecydowanie najlepiej smakują w weekendowy poranek do kawy!

 

(Visited 2 times, 1 visits today)